Ville filmen ikke smelte?

800px-Kodak_Instamatic_500

Påstand:

Fotografering er umulig på Månen! Ved en temperatur på +120 grader (som astronauterne udsattes for) vil en filmrulle krympe sammen til en kugle. Bill Kaysing eksperimenterede med ruller af Kodak-film, de var alle ubrugelige efter få minutter i ovnen ved 120 grader celsius.

***

Fakta:

Nu blev der rent faktisk anvendt en specialfilm der var ekstra varmebestandig, udviklet af Kodak. Men lad det ligge. Den væsentlige svaghed i Kaysings køkken-eksperiment ligger i forglemmelsen af en meget væsentlig detalje.

Der er ingen luft oppe på Månen. Varme vil derfor ikke transporteres via luft som er det almindelige på Jorden. Der er kun strålevarme og direkte fysisk berøring tilbage. I Kaysings ovn er der luft som ophedes, han har derfor på ingen måde genskabt situationen på Månen. På Månen skulle astronauterne blot sørge for at beskytte filmen mod direkte solvarme (stråling) samt undgå at filmen kom i fysisk berøring med overfladen. Dette kan gøres ved indkapsling i en isolerende aluminiumskasse (som så aldrig må røre måneoverfladen). Temperaturforskelle på Månen er voldsomme. I solen kan der være +120 grader, går man så ind i skyggen, er der måske pludselig minus 160 grader. Astronauterne skulle i endnu højere grad beskytte filmen mod frysning, end de skulle beskytte den mod smeltning (se Phillip Plaits bog Bad Astronomy).

Argumentet er et skoleeksempel på hvorfor denne konspirationsteori er lavet af, og støttes af amatører og lægfolk. Hvis der virkelig var en pointe her, ville ambitiøse forskere efterhånden erklære sig enige, foretage forsøg og stille kritiske spørgsmål til NASA. Men ingen videnskabskvinde eller -mand har støttet denne argumentation. Forklaringen herpå er naturligvis fordi det er et forvrøvlet argument, der glemmer en vigtig detalje fordi ophavsmændene ikke ved noget om Månen, men bare antager at forholdene er de samme som på Jorden. Forskere over hele verden kan ikke være i ”i lommen” på NASA, der måtte udbetale uhyrlige summer i bestikkelse hvert år – hvis man antog det komplet usandsynlige, at alle verdens forskere kunne købes. De afviser ikke synspunktet, fordi de er med i komplottet, men fordi det er skrupforkert.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.

*